PL EN
Zachowania żywieniowe kobiet trenujących w klubach fitness i ich potencjalny wpływ na zaburzenia cyklu miesięcznego
 
Więcej
Ukryj
 
Data publikacji: 15-02-2022
 
 
Przegl Epidemiol 2021;75(3):437-453
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE

ABSTRACT
INTRODUCTION. Nutrition is one of the most important lifestyle elements influencing health and contributing to the correct functioning of the human body.
OBJECTIVES. The aim of the research was to analyse the nutritional behaviour and disorders of the monthly cycle in women training in fitness clubs (F-Fitness) compared to women who did not participate in any training (C- Control).
MATERIAL AND METHODS. 248 women, aged 21.5 ± 3 years, took part in the study (F:120, C:128). The author’s survey was used for the research. The U Mann-Whitney and Chi2 tests were used for comparisons of the groups and multiple regression analyses were used for continuous outcomes and multiple logistic regression analyses for binary outcomes.
RESULTS. In comparison with the control group women training in fitness clubs avoided sweets, fried food, highly processed products as well as snacking between meals. The Fitness Group ate more meals during the day, wherever possible at fixed times, ate vegetables and fish more frequently, drank more fluids. The Fitness Group used protein supplements and “special diets” more often, including balanced, starvation and calorie restricted diets and admitted to more frequent compulsive overeating. In the Fitness Group menstrual disorders were more frequent, F vs C: 30% vs 18%. Factors increasing menstrual disorders included: a special diet: OR 3.85, (95% CI 1.11-13.36), p=0.033 and starvation diet: OR 4.15, (95% CI 1.84-9.33), p= 0.001. The factors which reduced menstrual cycle disorders were: a balanced diet: OR 0.09, (95% CI 0.01-0.58); p=0.011 and snacking between meals: OR 0.43, (95% CI 0.24-0.80); p=0.008.
CONCLUSIONS. The factors that increased the possibility of menstrual disorders were: special and starvation diets. Conversely, the reduction in the probability of menstrual disorders was associated with a balanced diet and snacking between meals.

STRESZCZENIE
WSTĘP. Odżywianie jest jednym z najważniejszych elementów stylu życia człowieka, wpływającym na stan zdrowia i przyczyniającym się do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
CEL PRACY. Analiza zachowań żywieniowych i zaburzeń cyklu miesięcznego kobiet trenujących w klubach fitness (F-Fitness) w porównaniu do kobiet nietrenujących (K - Kontrola).
MATERIAŁ I METODY. Badaniami objęto grupę 248 kobiet w wieku 21,5 ± 3 lat (F:120, K:128). Do badań zastosowano autorską ankietę, która zawierała pytania dotyczące danych demograficznych, charakterystyki podejmowanych treningów oraz nawyków żywieniowych respondentek. Analizę statystyczną w celu porównania grup przeprowadzono przy wykorzystaniu testów U Mann-Whitneya i Chi2, a następnie przeprowadzono analizę korelacji oraz analizę wielorakiej regresji logistycznej.
WYNIKI. Grupa fitness w porównaniu do grupy kontrolnej rzadziej spożywała słodycze, smażone potrawy, produkty przetworzone oraz rzadziej „podjadała” między posiłkami. Kobiety zjadały więcej posiłków w ciągu dnia, w miarę możliwości o stałych porach, częściej zjadały warzywa i ryby oraz wypijały więcej płynów.
Grupa fitness częściej stosowała odżywki białkowe oraz specjalne diety, w tym: zrównoważoną, głodówkową i deficyt kaloryczny, częściej również kompulsywnie się objadała. W grupie fitness częściej występowały zaburzenia cyklu miesięcznego F vs. K: 30% vs. 18% (p=0,026). Czynnikami zwiększającymi ryzyko zaburzeń miesiączkowania były: specjalna dieta: OR 3,85 (95% CI 1,11-13,36); p=0,033 oraz dieta głodówkowa: OR 4,15 (95% CI 1,84-9,33); p=0,001. Czynnikami zmniejszającymi zaburzenia cyklu miesięcznego były: dieta zrównoważona: OR 0,09 (95% CI 0,01-0,58); p=0,011 oraz „podjadanie” między posiłkami: OR 0,43 (95% CI 0,24-0,80); p=0,008.
WNIOSKI. Zaburzenia cyklu miesięcznego nasilały się poprzez stosowanie diety głodówkowej, natomiast zmniejszała je dieta zrównoważona i „podjadanie” między posiłkami.

eISSN:2545-1898
ISSN:0033-2100
Journals System - logo
Scroll to top